Myter förstör träning

Daily
 
 
Många rädslor finns det med vikter och styrketräning.
De kan inte börja styrketräna än... de är inte tillräckligt gamla = skaderisken för stor? Jag kommer bli stor om jag har för tunga vikter? 
 
Vet ni vad? I vissa fall kan det stämma, i vissa fall inte.
Vi är alla individer och hur vi svarar på träning beror delvis på våra gener, men också hur vi tränar. Genom att plocka upp en skivstång på 100kg betyder det inte att du kommer bli bjässe. Frågan är, gör du 1RM, 5RM eller 10RM? Superset eller dropset? Excentriskt, koncentriskt eller exc/konc? Osv...
 
Likväl som vi är olika på hur vi svarar, är vi också olika mogna för styrketräning. Det går helt enkelt inte att säga till en grupp undomar/barn att de är för unga för styrketräning, några kanske är samtidigt som en del är redo. Och kolla statistik, på vilken sport i världen som ligger absolut lägst på skadefronten, då är det styrkelyft. Och ändå envisas vi med att säga att barn & ungdomar skadas av styrketräning. Tvärt om, RÄTT styrketräning förhindrar skador. Hitta istället rätt typ av styrketräning för varje individ - mer jobb i ett lag, men mindre skador i längden - än att utesluta det. 
 
 

Kommentera här: